Loading...

Hartje Zuid-Limburg

Schimmert ligt in het hart van Zuid-Limburg. Letterlijk. We liggen net zo ver verwijderd van Maastricht (15 km) als van Heerlen of Sittard. Drie steden met elk hun eigen charme.

De meeste mensen die naar Zuid-Limburg komen, richten hun pijlen op Maastricht. Maar als je een beetje verder wilt rijden dan is een bezoek aan de prachtige keizerstad Aken (29 km/25 minuten) of het multiculturele Luik (43 km/30 minuten) ook de moeite waard. We zitten slechts 1800 km van Ibiza. Maar voor wie dat te ver vindt, is hier in Zuid-Limburg genoeg te doen.

Wandelen en fietsen

Wandelen en fietsen kun je hier overal. We liggen aan het Pieterpad. Op de website wandelgidszuidlimburg.com staan honderden mooie routes. Sommige daarvan beginnen hier in Schimmert. Vanuit het appartement wandel je in een klein uurtje door het prachtige Ravensbos naar het centrum van Valkenburg (4,6 km).

Fietsen in de omgeving is een uitdaging. Schimmert is een van hoogst gelegen dorpen van Nederland. We wonen hier op een plateau. Vanaf het appartement weg fietsen is een makkie. Welke kant je ook op gaat, het is altijd berg af. Maar terug komen, is een ander verhaal. Dat is voor de krachtpatsers.
In Valkenburg kun je een elektrische fiets huren (www.e-bikeverhuurlimburg.nl of www.cyclecenter.nl)). Wij hebben de mogelijkheid om je fiets veilig te stallen.

Zoek je het echt hogerop? Ga dan wandelen in de omgeving van boscafé Het Hijgend Hert in Vijlen.  De enige berghut van Nederland. Eerst stevig stappen door de bossen en dan heerlijk achteroverleunen bij de open haard: www.boscafe.nl

In plaats van naar het zuiden kun je van ons uit ook richting het westen. Even over de grens met België ligt nationaalpark Hoge Kempen (21 km), een uitgestrekt natuurgebied met eindeloze bossen, afgewisseld met heide, grote waterplassen en hoge toppen met grootse vergezichten: www.nationaalparkhogekempen.be

Genoeg te doen

Wil je wat meer actie tijdens je vakantie? In Valkenburg kun je grotbiken of rodelen. Een van de best bewaarde pareltjes van Valkenburg zijn de Romeinse katakomben. In een van de mergelgrotten zijn de Romeinse grafkamers uit Rome perfect nagebootst: www.katakomben.nl

Nog veel meer over Valkenburg vind je op de website www.vvvzuidlimburg.nl

Parkstad Limburg, de voormalige Oostelijke Mijnstreek met steden als Landgraaf, Heerlen en Kerkrade, is in 2016 uitgeroepen tot beste toeristische bestemming ter wereld! Er zijn tal van dagattracties te vinden zoals wereldtuinen Mondo Verde (19 km),  Snowworld en Outdoorpark Landgraaf (20 km), Gaia Zoo (21 km), Discovery Center Continium (23 km) en het langste museum van Limburg: de Miljoenenlijn (22 km).

Tips

Sittard is de op één na oudste stad van Zuid-Limburg en ook één van de oudste steden van Nederland. In het historische centrum staan veel monumentale panden en karakteristieke vakwerkwoningen. Sittard heeft een prachtige stadswal uit de 16de eeuw en recent zijn ook de grachten weer hersteld. In de binnenstad liggen maar liefst vijf verschillende kerken en enkele grote kloostercomplexen. Verscholen tussen al die mooie gebouwen liggen de geheime tuinen van Sittard: http://www.insittardgeleen.nl/nl-nl/6/237/geheime-tuinen.aspx

Vlooienmarkt Luik: de zondagse markt langs de Maas is officieel vaandeldrager van de term Luikse Markt. Maar eigenlijk is deze naam veel meer van toepassing op de vrijdagse vlooienmarkt, ofwel de ‘brocante de Saint Pholien’, zoals het kleurrijke festijn officieel heet. Elke vrijdag van 6 tot 13 uur op de Boulevard de la Constitution.  Meer over Luik: download de city-guide.

Onze persoonlijke top tien van wandelroutes op wandelgidszuidlimburg.com:

- 91 vanaf Ulestraten langs de prachtige 18de-eeuwse tuin van kasteel Vliek via Waterval en Kloosterbos
- 157 over de Bemelerberg, een van de parels van Stichting het Limburgs Landschap met bloemrijke graslanden, kalkhellingen, hellingbos en mergelgroeves.
- 833 vanuit Schimmert naar Helle, een wandeling door een dalenlandschap met graften, hellingbossen, holle wegen, hoogstamboomgaarden en meidoornheggen.
- 672 wandeling door het glooiende landschap tussen Schimmert en Beek met als bijzondere verrassing de boskapel van de Wonderdadige Medaille.
- 649 een heuvelachtige wandeling met prachtige panorama’s rondom het idyllische dorpje Eys. Tip: pauzeren bij Herberg Bie de Tantes in Eys. 
- 111 sippenaeken 139 of 973.
- 94 Kanne.
- 399 Elsloo
- Enci-gebied Oehoevallei

Eten en drinken

Limburgers genieten van het bourgondische leven en laten je graag mee genieten. In Schimmert liggen twee restaurants die we van harte kunnen aanbevelen. Ze hebben een goede keuken en een gezellige ambiance: www.mareveld.nl en www.lecremant.nl.

Even buiten Schimmert, in het kleine gehucht Oensel (1,8 km), ligt een pannenkoekenrestaurant: www.pannenkoekenplaets.nl  Een klein stukje verder, richting Beek, ligt restaurant Aan de Meule (3 km): www.aandemeule.com